Fines de Claires Chapon

Het oesterbedrijf Baudit is opgericht in 1896. Het is ook een familiebedrijf waar nu al de vijfde generatie aan de leiding staat. De Opa van Gaby Henri Baudit was visser in de “pertuis” in Charente toen een schip uit Portugal in de Gironde moest schuilen en wegens het slechte weer zijn lading oesters overboord moest gooien in de zee. Na deze gebeurtenis begon het avontuur van de oestercultuur in de “pertuis” in Charente. Etienne (de Opa) maakte van de gelegenheid gebruik om de visserij in te ruilen voor de oestercultuur als beroep. Het was in 1896. Zijn zoon René ging door in dit beroep en ontwikkelde het bedrijf verder. Gaby Henri nam het van hem over en bouwde gebouwen die aangepast zijn aan de moderne oestercultuur. Twee zoons van Patrick en de zoon van Joël werken ook en gaan zich bezig houden met de steriele oester. Ze voorzien de broedbanken van verwekkers, die ervoor zorgen dat de oester de “Chapon” die zo gewaardeerd wordt door fijnproevers, geproduceerd kan worden. Deze oester is nooit melkachtig en heeft een onvergelijkbare smaak. Ze werd zo genaamd vanwege haar gelijkenis met de steriele kip die men in Frankrijk “Chapon” noemt. Het vlees heeft een zeer geliefde verfijnde smaak die ontbreekt in wilde oesters met een meer jodiumachtige smaak. Ze kopen deze kleine oester wanneer ze de grootte van een zandkorrel heeft. Na het overgaan naar hun speciale “nursery” waar ze blijft totdat ze 8 millimeter groot is, wordt deze oester op het natte strand gelegd voor haar verdere ontwikkeling gedurende ongeveer 3 jaar, totdat ze een goede maat krijgt voor de verkoop. Na het rijpen in Claires wordt ze verhandeld naar allerlei bedrijven en restaurants in Europa. De onderneming BAUDIT heeft 22 ha kweekparken en 12 ha rijpingsbassins “Claires” waar ze het rijpingsproces bij de oesters toepassen voordat ze in de handel gebracht worden.

Twitter It!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*