Speciales Gillardeau oesters

gillardeau-logoAan het einde van de 19 e eeuw, is Henri Gillardeau, de Stichter van Gillardeau, een jonge landbouwer die niet kan lezen of schrijven. Hij is al heel vroeg gepassioneerd door de platte oesters van Marennes. 30 jaar later met de hulp van zijn vrouw, vinden we deze autodidact aan het hoofd van een oesterkwekerij erkend voor zijn moderniteit en dynamisme. In de jaren 40, nemen Jean Gillardeau en zijn vrouw deze familiezaak over. Jean Gillardeau heeft dezelfde passie voor de oesters. Hij heeft vooral gezorgd voor de promotie van lokale producties gedurende de jaren. In 1978 beslist Gérard Gillardeau ‟‟Spéciales‟‟ oesters te produceren en te commercialiseren. “Spéciales” oesters zijn vettere oesters met meer vlees en meer smaak. Gérald Gillardeau produceert dit product, maar respecteert de methodes en de kennis van zijn voorvaderen. De „„Spéciales Gillardeau‟‟ worden een naam die door verschillende grote chefs op hun kaarten worden vermeld. Ze selecteren hun oesters met heel veel zorg, ze moeten een regelmatige vorm hebben.. rond met een zeker volume. De “Spéciales Gillardeau” krijgen hun smaak na verschillende bewerkingen, in de parken en de claires. Door deze verschillende bewerkingen krijgen ze een geequilibreerde smaak, tussen zoet en zout en zijn ze mals en krokant tegelijk. Om een oester te kweken, begint Gillardeau met kleine oestertjes zo groot als een nagel van een pink, die developeren zich op „„collecteurs‟‟. Collecteurs zijn plastic dekseltjes, leien dakpannen enz. in de parken van Gillardeau. 9 maanden nadien, haalt Gillardeau de oesters van deze collecteurs af en steken ze, ze in zakken die ze op ijzeren tafels in de zee leggen. Hier blijven ze gedurende 3 jaar, Gillardeau is heel attentief, de zakken worden regelmatig gedraaid en geschud. Voor een goede evolutie, veranderen ze regelmatig van park. Na enkele jaren legt Gillardeau ze in de „„claires”, specifiek aan Marennes d‟Oléron, dit zijn gezouten marées gegraven in een soort kleigrond. Ze worden gevoed door het eb en vloed die hun voedsel meebrengt, afkomstig uit de grond en het water. In deze bassins krijgen de „„Spéciales Gillardeau‟‟ hun kleur en hun smaak. Nadien worden ze gevist en geconditioneerd. De tijd dat ze in het water gelegen hebben maakt hun schelp harder en zo kunnen ze langer geconserveerd worden. Zo kunt u ze 8 dagen na de conditionering nog consumeren. De ‟‟Spéciales Gillardeau‟‟ worden in 4 jaar minimaal 59 keer bewerkt voordat ze op uw bord komen

Twitter It!

2 gedachten over “Speciales Gillardeau oesters”

  1. Geachte Lezer,
    Deze oester is onze favoriete en wij genieten elke week van een dozijn.
    In december zijn we in de streek en graag willen we een bezoek aan de kwekerij brengen. Is dat mogelijk? Bij moet we daarvoor zijn?
    Graag uw reactie.
    Vriendelijke groet,
    Maria Buren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*