Over oesters en gokken

Delicatesse of  Russisch roulette?Dodelijke tweekleppigen

of gewoon weer nieuwe tabloid actie? Onze man slikt zijn angsten door. “75% van oesters zouden sporen van het norovirus bevatten,” riep de kop in de krant vorige week. In de Joe’s Seafood Restaurant in het Zeelandse, moeten restaurant manager Joe Bruijn en ik allebei lachen, onbekommerd slurpend van glanzende oesters uit ons bord.

Ze zijn heerlijk: mollig, zilt, doen denken aan de zee, en ze lijken zeker niet op leven en dood-brengers die de populaire pers van ze maken.

“Iemand belde op om te zeggen dat ze hier drie weken geleden oesters hebben gegeten,” zegt Joe terwijl hij nog een oester uit de schelp lospeutert, “en het lezen van dat artikel ze nu het gevoel had gegeven; een beetje ziek te zijn en was het onze schuld?” Hij schudt zijn hoofd: “Drie weken geleden!”

Het is niet goed voor het bedrijfsleven. Op de dag dat het betrefende artikel verscheen, ontvingen velen een keur aan annuleringen ook al was er niets in het artikel over een restaurant zelf. Hevige Twitterend,  beloofd Joe een week lang elke dag vijf van zijn eigen oesters eten. Ik besloot hem te vergezellen op zijn missie.

Russian Roulette?

Het was niet de scène uit een speelfilm, met ieder van ons die om de beurt een mogelijk dodelijk geladen oester op ons hoofd af laat gaan, overigens is voedselvergiftiging niet iets om over te lachen. Iedereen die het heeft meegemaakt zal dit beamen.

De meeste voedselvergiftiging komen tot stand door slordige keuken praktijken: cross-besmetting van rauwe en gekookte vleeswaren, voedsel niet voldoende verwarmd vanuit gekoelde staat en het personeel dat niet of onvoldoende hun handen wast.

De andere soort, wanneer het virus al aanwezig is in de meegeleverdevoeding, is moeilijker te vermijden, zoals  dit jaar getroffen restaurant hebben ondervonden. Oesters eten; door het filteren van water. Als dat water vervuild is, is de oester dat ook.

Over riolering en oesters

Joe gelooft dat gevallen van besmette oesters voortkomen uit onverantwoord riool lozen op zee, maar de kanzen op ziek worden zijn nog steeds statistisch gering. Het argument van voedsel gezondheids organisaties; dat driekwart van de oesters besmet zijn betekent niet dat deze ziekte veroorzaken, omdat er geen veilige niveau van het virus besmetting is vastgesteld.

En de Londense Oyster Guide, wijst op:

“Geteste oesters waren blijkbaar ongezuiverde en alle oester-producenten moeten volgens de wet zuivering uitvoeren.”

Ook andere specialisten, beamen dit: “In de afwezigheid van normen en methoden, voeren we uitgebreide tests op de aanwezigheid van norovirus in onze oesters om ervoor te zorgen dat onze rauwe oesters veilig om te eten zijn.”

Zoals met veel dingen; de zwangere, de zeer jonge en ouderen dienen voorzichtig te zijn, maar het goede nieuws is dat het des te meer voor de rest van ons over laat.

Gaat u de kans om rauwe oesters te eten, uit angst, aan u voorbij laten gaan? Of raak dit nieuws u niet, en blijft u lekker slurpen? Laat het ons weten in het opmerkingenveld hieronder.

find out.com/home?status=Reading%20%20%22Over%20oesters%20en%20gokken%22%20http%3A%2F%2Ftinyurl.com%2F7u4a8vo” title=”Twitter It!” rel=”nofollow”>Twitter It!

Twitter It!

Eén gedachte over “Over oesters en gokken”

  1. Hoi Olivier,

    ik zag je dit weekend aan het werk op het trouwfeest van mijn broer. Mijn complimenten: stijl, presentatie en aanbod waren zonder meer subliem. Heerlijke oesters, charmant en innemend gepresenteerd, met een enthousiaste soberheid die zonder meer aanstekelijk is. Getuige mijn dochter van zeven, die zich door oester én oesterman liet inpakken en er met veel smaak drie soldaat maakte.

    Proficiat, en hopelijk tot ziens! 🙂

Reacties zijn gesloten.